Zum Hauptinhalt
Textseite

Μα δεν έχω τίποτα να κρύψω

Abschlussbedingungen
Ποιος ενδιαφέρεται άραγε για τα δεδομένα μου;

Συχνά υπάρχει αντίρρηση, όταν μιλάμε για την προστασία των δεδομένων. Και με το χέρι στην καρδιά, ποιος δεν έχει σκεφτεί κάποια στιγμή «Και τι θα συμβεί;» όταν κάνει κλικ σε δηλώσεις προστασίας δεδομένων ή όταν συμπληρώνει μια φόρμα;

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι είμαστε πολύ ασήμαντοι/ες για να ασχοληθεί κανείς με την ανάλυση των δεδομένων μας. Ωστόσο, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν πλέον καταστήσει πολύ πιο εύκολη την επεξεργασία των δεδομένων. Επιπλέον, οι δυνατότητες κερδοφόρου αξιοποίησης αυτών των δεδομένων αυξάνονται ραγδαία. Οπότε υπάρχει σίγουρο ενδιαφέρον για τα δεδομένα κάθε ατόμου.

Παράδειγμα: Ψώνια

Για να το αντιληφθείτε αυτό, ας πάρουμε ως πρώτο παράδειγμα τις καθημερινές σας αγορές. Τα δεδομένα από τις αγορές σας είναι τόσο πολύτιμα για τις εταιρείες που σας δελεάζουν παντού με κάρτες επιβράβευσης και προγράμματα μπόνους. Λαμβάνετε εκπτώσεις και ανταμοιβές αν συμφωνήσετε να επιτρέψετε στην εταιρεία να αξιοποιήσει τα δεδομένα σας σε αντάλλαγμα.

Μια εταιρεία θα μπορούσε να συλλέξει τα ακόλουθα δεδομένα για εσάς στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος:

  • Πόσο συχνά ψωνίζετε;
  • Πόσα χρήματα ξοδεύετε σε κάθε αγορά σας;
  • Αγοράζετε φθηνά προϊόντα ή επώνυμα είδη;
  • Πόσο συχνά αγοράζετε ορισμένα προϊόντα, π.χ. είδη προσωπικής υγιεινής, προϊόντα καθαρισμού, αλκοόλ κλπ.
  • Τι ώρα της ημέρας ψωνίζετε;

 

Εικόνα από Peggy und Marco Lachmann-Anke στο Pixabay


Από αυτά τα δεδομένα η εταιρεία μπορεί να μάθει περισσότερα για εσάς απ' ό,τι αρχικά υποψιάζεστε. Οι εταιρείες δεν συλλέγουν μόνο τα δικά σας δεδομένα, αλλά και τα δεδομένα πολλών άλλων ανθρώπων και αναζητούν σχετικά μοτίβα. Από αυτά, η εταιρεία μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για εσάς, όπως:

  • Σε ποια εισοδηματική ομάδα ανήκετε.
  • Πόσα άτομα ζουν στο νοικοκυριό σας.
  • Ποιες είναι οι διατροφικές σας συνήθειες.
  • Πόσο συχνά καθαρίζετε.

Από αυτές τις πληροφορίες, η εταιρεία μπορεί να αποκτήσει γνώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη βελτιστοποίηση της επιχείρησής της, π.χ:

  • Πόσο μπορώ να αυξήσω την τιμή πριν σταματήσετε να αγοράζετε το προϊόν;
  • Ποια προϊόντα ταιριάζουν στο προφίλ σας και δεν έχετε αγοράσει ακόμα; Η εταιρεία θα σας τα προσφέρει στην επόμενη προωθητική ενέργεια;
  • Ποιες προσφορές θα σας κάνουν να αγοράσετε πράγματα που διαφορετικά δεν θα αγοράζατε;
  • Η περίπτωση μιας έφηβης στις ΗΠΑ έγινε παγκοσμίως γνωστή. Είχε δεχτεί διαφήμιση για προϊόντα εγκυμοσύνης και μωρουδιακά μόνο λόγω της αγοραστικής της συμπεριφοράς σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης της – και έτσι η οικογένειά της έμαθε για την εγκυμοσύνη της (Πηγή).


Πηγή OpenClipart-Vectors στο Pixabay


Τα δεδομένα γίνονται πληροφορίες, οι πληροφορίες γίνονται γνώση

Οι εταιρείες θα μπορούσαν να μάθουν πολλά περισσότερα από αυτά τα δεδομένα. Αγοράζετε πολύ αλκοόλ, έχετε πρόβλημα εθισμού; Δεν αγοράζετε συχνά οδοντόκρεμα, ίσως δεν φροντίζετε αρκετά τα δόντια σας; Ο έμπορος λιανικής πώλησης μάλλον δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό, αλλά φανταστείτε αυτά τα δεδομένα να φτάνουν στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας που έχετε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να κατηγοριοποιήσουν τους πελάτες τους, γεγονός που καθορίζει τελικά το πόσο ακριβό είναι το ασφαλιστικό σας τιμολόγιο (Πηγή). 

Μπορείτε τώρα να μαντέψετε γιατί οι εταιρείες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα προσωπικά δεδομένα σας. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πληροφοριών και οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την απόκτηση γνώσεων που αξιοποιούνται στη συνέχεια για τη βελτιστοποίηση της εταιρείας. Αν σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, διαβάστε αυτό το άρθρο  «Θα πρέπει να ανησυχείτε για τα δεδομένα που συλλέγουν οι εταιρείες λιανικής πώλησης για εσάς» του Ian Bogust. 


Θυμήσου

Οι ψηφιακές τεχνολογίες καθιστούν ολοένα και πιο εύκολη τη συλλογή, την ταξινόμηση και την ανάλυση δεδομένων. Κάθε φορά που κάνουμε αναζήτηση στο διαδίκτυο, αφήνουμε ίχνη δεδομένων, κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι στο διαδίκτυο, παρακολουθείται ακριβώς πώς αναζητούμε ένα προϊόν και πώς το αγοράζουμε.  




Γιατί να με ανησυχεί αυτό;

Στα επόμενα μαθήματα θα μάθετε πολλά ακόμη παραδείγματα για τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να χειρίζεστε τα προσωπικά σας δεδομένα με προσοχή. Για να ξεκινήσετε, θα θέλαμε να σας το καταστήσουμε σαφές με δύο παραδείγματα:

  • Απαγορεύεται σε μια φοιτήτρια η είσοδος στις ΗΠΑ. Οι αρχές είχαν διαβάσει τα μηνύματά της στο Facebook και υπέθεσαν λανθασμένα ότι ήθελε να εργαστεί παράνομα στις ΗΠΑ (Πηγή).
  • Δύο άτομα ζήτησαν τις ηχογραφήσεις της φωνής της Alexa από το Amazon. Όταν στάλθηκαν οι ηχογραφήσεις, μπερδεύτηκαν κατά λάθος και έτσι κάθε άτομο έλαβε την ηχογράφηση της φωνής του άλλου. (Πηγή).

Ας επιστρέψουμε στο ερώτημα από την αρχή: «Ποιος ενδιαφέρεται άραγε για τα δεδομένα μου;». Το διαπιστώσατε από τα παραδείγματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενδιαφέρεται κανείς για τα δεδομένα σας. Επομένως, η προστασία των δεδομένων είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Στο εκπαιδευτικό μας σεμινάριο θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή της προστασίας δεδομένων στο πρότζεκτ σας.


Θημήσου


Η φράση «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» είναι λάθος, διότι υποθέτει ότι κρύβεις κάτι μόνο αν έχεις κάνει κάτι κακό ή απαγορευμένο. Ωστόσο, το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή μάς επιτρέπει να κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους. Η προστασία των δεδομένων μας προστατεύει από μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της ιδιωτικής μας ζωής.