Zum Hauptinhalt
Textseite

Συμπέρασμα

Abschlussbedingungen

Η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι σημαντική. Δεν προστατεύει μόνο τα δεδομένα μας, αλλά και εμάς τους ίδιους και τις ίδιες. 

Στις μέρες μας είναι δύσκολο να καταγράψουμε πού αφήνουμε ποια δεδομένα και ποιος συλλέγει ποια δεδομένα από εμάς. Συνεπώς, είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούμε ποιες πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες για εμάς και τι μπορεί να συμβεί με αυτές τις πληροφορίες. 

Σήμερα τα επιχειρηματικά μοντέλα μεγάλων εταιρειών βασίζονται συχνά στη συλλογή και την αξιολόγηση δεδομένων. Τα δεδομένα έχουν γίνει μια σημαντική πρώτη ύλη και έχουν μετρήσιμη αξία. Ακόμα κι αν αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για την προβολή διαφημίσεων προσαρμοσμένων σε εμάς, αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να εμπεριέχουν κίνδυνο. Οι μεγαλύτερες εταιρείες υπόκεινται επίσης σε επιθέσεις κατά τις οποίες εγκληματίες επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα πελατών. Αυτό σημαίνει ότι πληροφορίες για εμάς μπορεί να δημοσιευτούν ακούσια ή ακόμη και να πέσουν σε εγκληματικά χέρια.

Εάν, για παράδειγμα, τα δεδομένα από διαφορετική προέλευση συγκεντρωθούν και χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις εναντίον ατόμων, τότε αυτά τα δεδομένα αποτελούν στην πραγματικότητα κίνδυνο για τη ζωή μας. 

Είναι ακόμη πιο σημαντικό να ορίζονται σαφείς κανονισμοί και νόμοι υπό τους οποίους μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα προσωπικά δεδομένα. Ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) είναι ένα παράδειγμα τέτοιου νόμου. Ο ΓΚΠΔ ρυθμίζει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για όλα τα άτομα, τα ιδρύματα και τις εταιρείες που θέλουν να επεξεργάζονται δεδομένα από πολίτες της ΕΕ.

Τα δικαιώματα που έχουμε ως ιδιώτες στην επεξεργασία των δεδομένων μας είναι υποχρεώσεις των εταιρειών που απορρέουν από τον ΓΚΠΔ και την εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.


«Δεν έχω τίποτα να κρύψω» είναι μια άστοχη και εντελώς ψευδής δήλωση. Γιατί δεν πρόκειται για το αν κάποιος έχει κάτι να κρύψει, αλλά για το δικαίωμα στον πληροφοριακό αυτοπροσδιορισμό -δηλαδή να αποφασίσω μόνος μου τι θέλω να δημοσιεύσω.

«Δεν έχω τίποτα να δημοσιεύσω» θα ήταν μια πιο ακριβής δήλωση.