Zum Hauptinhalt
Textseite

Έννομο συμφέρον

Abschlussbedingungen

Έννομο συμφέρον – Άρθρο 6 παρ. 1 στοιχείο στ) ΓΚΠΔ


Το έννομο συμφέρον λειτουργεί ως μπαλαντέρ στις νομικές βάσεις, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή. 

Εάν δεν ισχύει καμία από τις προηγούμενες νομικές βάσεις, υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να δικαιολογηθεί η επεξεργασία με βάση το έννομο συμφέρον. Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «έννομο συμφέρον». Ωστόσο, αυτό δεν διευκρινίζεται ακριβώς από τον ΓΚΠΔ. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει να διατυπώσει και να αιτιολογήσει αυτό το συμφέρον.  

Επομένως, η επεξεργασία είναι νόμιμη από τη στιγμή που αιτιολογείται εγγράφως το έννομο συμφέρον σας; Όχι, δεν είναι τόσο απλό. Ο ΓΚΠΔ προβλέπει τη λεγόμενη «στάθμιση συμφερόντων». Στο πλαίσιο της στάθμισης συμφερόντων η εταιρεία περιγράφει πρώτα τα δικά της συμφέροντα ως προς τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να επεξεργαστεί τα σχετικά δεδομένα. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται επιχειρήματα σχετικά με το ποια συμφέροντα μπορεί να έχει το υποκείμενο των δεδομένων για να μην τύχουν επεξεργασίας τα δεδομένα αυτά. Τέλος, αξιολογείται και αποφασίζεται η νομιμότητα. Εφόσον δεν υπερισχύουν τα συμφέροντα των υποκειμένων των δεδομένων για την προστασία των δεδομένων τους, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην εν λόγω επεξεργασία. 


Παράδειγμα

Ένας εκπαιδευτικός φορέας στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων θέλει να αναλύσει τα δεδομένα των συμμετεχόντων/ουσών στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που διαθέτει. 

Οι ακόλουθες νομικές βάσεις δεν ισχύουν για την επεξεργασία, όταν:

  • δεν υπάρχει συναίνεση 
  • δεν υπάρχει συμβατική ή νομική βάση, 
  • δεν προστατεύονται ζωτικά ή δημόσια συμφέροντα. 

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση λοιπόν; Ο εκπαιδευτικός φορέας θα μπορούσε να απευθυνθεί σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και να ζητήσει τη συγκατάθεσή τους. Εναλλακτικά μπορεί να προβεί και σε στάθμιση συμφερόντων, περιγράφοντας τα δικά του συμφέροντα, δηλαδή γιατί αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντική για τον ίδιο τον φορέα (π.χ. επιχειρηματικό ενδιαφέρον, να μάθει ποια εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε ποιες ομάδες-στόχους). Στη συνέχεια, ο φορέας συνοψίζει τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων (π.χ. ότι οι συμμετέχοντες/ουσες δεν επιθυμούν να παρακολουθούνται ή να ταξινομούνται οι δραστηριότητές τους). Στο τέλος της στάθμισης συμφερόντων διενεργείται αξιολόγηση και λαμβάνεται η σχετική απόφαση. 

Ο εκπαιδευτικός φορέας αποφασίζει να διενεργήσει την αξιολόγηση. Ο κίνδυνος για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες θεωρείται διαχειρίσιμος, καθώς δεν αναλύεται το περιεχόμενο της κατάρτισης ή τα ατομικά μαθησιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, στην ανάλυση δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρά μόνο το αναγνωριστικό (ID) από τη βάση δεδομένων. 


Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο; 

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια οριστική απάντηση ως προς αυτό το ερώτημα. Πραγματοποιώντας στάθμιση συμφερόντων, ο φορέας έχει τουλάχιστον εκπληρώσει την υποχρέωσή του βάσει του ΓΚΠΔ. Ωστόσο, αυτό δεν αποσαφηνίζει αν η στάθμιση συμφερόντων οδήγησε σε ένα σωστό, νομικά ασφαλές αποτέλεσμα. Στον τομέα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνονται πολλά καθόσον γνωρίζουµε και πιστεύουµε. Ακόμη και η αναζήτηση νομικών συμβουλών σε αυτό το στάδιο μπορεί να παρέχει μόνο ένα ενδεχόμενο επίπεδο ασφάλειας. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς του δικαίου, εκατό τοις εκατό ασφάλεια δικαίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης.


Συμπέρασμα

Εάν η νομική βάση βασίζεται τελικά μόνο στο έννομο συμφέρον, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σκεφτεί προσεκτικά κατά πόσον η επεξεργασία δικαιολογείται από την άποψη της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αυτό περιλαμβάνει την προαναφερθείσα στάθμιση συμφερόντων. Εάν μετά τη διενέργεια αυτής της αξιολόγησης εξακολουθεί να υπάρχουν επιφυλάξεις, ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να εξετάσει πώς μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τα υποκείμενα των δεδομένων (π.χ. με ανωνυμοποίηση ή ψευδωνυμοποίηση των δεδομένων).


Πηγή: Clker-Free-Vector-Images στο Pixabay