Zum Hauptinhalt
Textseite

Δικαίωμα εναντίωσης

Abschlussbedingungen

Δικαίωμα εναντίωσης

Άρθρο 21 ΓΚΠΔ και Άρθρο 22 ΓΚΠΔ


Όπως μάθαμε στην ενότητα «Ο ΓΚΠΔ αναλυτικά», κάθε επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων απαιτεί νομική βάση. Ως υπενθύμιση, ο κατάλογος των επιτρεπόμενων νομικών βάσεων βρίσκεται στο Άρθρο 6 του ΓΚΠΔ. Μπορούμε να εναντιωθούμε στην επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων σε δύο από τις νομικές βάσεις:

  • Δημόσιο συμφέρον (προϋπόθεση ε) - Η επεξεργασία βασίζεται στην εκτέλεση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον.
  • Έννομο συμφέρον (προϋπόθεση στ) - Η επεξεργασία βασίζεται στο έννομο συμφέρον του υπεύθυνου επεξεργασίας.

Ο ΓΚΠΔ υπογραμμίζει ιδιαίτερα το δικαίωμά μας να αντιταχθούμε ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που τα δεδομένα μας χρησιμοποιούνται για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης. Στην περίπτωση αυτή, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενεργήσει άμεσα σε περίπτωση εναντίωσης και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα δεδομένα μας για τους σκοπούς αυτούς.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει είτε να παύσει την επεξεργασία μετά από εναντίωση είτε να καταδείξει επιτακτικούς και νόμιμους λόγους για τη συνέχιση της επεξεργασίας των δεδομένων. 


Υπόδειξη

Αν αναρωτιέστε τώρα τι συμβαίνει με τις νομικές βάσεις α-δ, παραθέτουμε μια σύντομη προ επισκόπηση στις επόμενες σελίδες.  Με αυτές τις νομικές βάσεις μπορείτε είτε να μην αντιταχθείτε στην επεξεργασία των δεδομένων είτε υπάρχουν άλλοι τρόποι για να παύσετε την επεξεργασία των δεδομένων:

  • Η συγκατάθεση (α) μπορεί να ανακληθεί.
  • Η σύμβαση (β) μπορεί να ακυρωθεί.
  • Ein σύμβαση (b) μπορεί να ακυρωθεί.
  • γ) και δ) είναι είτε νομικά δεσμευτικές είτε ζωτικού συμφέροντος, οπότε δεν μπορούμε να αντιταχθούμε στην επεξεργασία.