Zum Hauptinhalt
Textseite

Σύνοψη

Abschlussbedingungen

Τα δικαιώματά μας ως υποκείμενα των δεδομένων


Εάν κάποιος επεξεργάζεται τα προσωπικά μου δεδομένα, έχω διάφορα δικαιώματα ως υποκείμενο των δεδομένων σε σχέση με την επεξεργασία των δεδομένων. Τα δικαιώματα αυτά διατυπώνονται στον ΓΚΠΔ. Μεταξύ άλλων πρέπει να ενημερώνομαι για την επεξεργασία των δεδομένων, πρέπει να λαμβάνω πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων και σε πολλές περιπτώσεις έχω το δικαίωμα να αντιταχθώ στην επεξεργασία των δεδομένων μου.  

Τα δικαιώματα αυτά περιγράφονται κυρίως στο Κεφάλαιο ΙΙΙ του ΓΚΠΔ «Δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων» στα άρθρα 12 έως 23. Έχουμε επίσης το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας σε εθνική εποπτική αρχή (άρθρο 77 ΓΚΠΔ). Επιπλέον, πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας για παραβιάσεις προστασίας δεδομένων που επηρεάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα (άρθρο 34 ΓΚΠΔ). 

Τα δικαιώματά μας αναλυτικά:


Περιορισμοί

Άρθρο 23 ΓΚΠΔ

Τα δικαιώματα αυτά μπορούν να περιοριστούν από την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις, για παράδειγμα για λόγους εθνικής άμυνας, για την πρόληψη ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή για την εκτέλεση αστικών αξιώσεων. Επομένως, όποιος ασχολείται με την προστασία των δεδομένων πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη την εθνική νομοθεσία, καθώς ο ΓΚΠΔ ορίζει ρητά ότι οι διατάξεις μπορούν να αυστηροποιηθούν και να εξειδικευτούν λεπτομερώς από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Παρουσιάζουμε τα δικαιώματα λεπτομερώς παρακάτω.