Zum Hauptinhalt
Textseite

Ειδικές κατηγορίες

Abschlussbedingungen

Άρθρο 9 ΓΚΠΔ - «Επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» 

  1. Απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων, βιομετρικών δεδομένων με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένων που αφορούν την υγεία ή δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό.
  2. [...}



Τι σημαίνει αυτό

Το άρθρο 9 απαριθμεί ορισμένους τύπους δεδομένων που υπόκεινται σε ειδική προστασία. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων είναι δυνατή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά απαιτεί ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο προστασίας. 

Ο ΓΚΠΔ περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων (βλ. άρθρο 9 παράγραφος 2):

  • Το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει ρητή συγκατάθεση για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των υποχρεώσεων και την άσκηση συγκεκριμένων κοινωνικών δικαιωμάτων. 
  • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων του υποκειμένου των δεδομένων, εάν το υποκείμενο των δεδομένων είναι σωματικά ή νομικά ανίκανο να συγκατατεθεί. 
  • Η επεξεργασία αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το υποκείμενο των δεδομένων. 
  • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων. 
  • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για σκοπούς προληπτικής ιατρικής, εκτίμησης της ικανότητας προς εργασία του εργαζομένου, ιατρικής διάγνωσης, παροχής υγειονομικής ή κοινωνικής περίθαλψης ή θεραπείας ή διαχείρισης. υγειονομικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών.
  • η επεξεργασία είναι απαραίτητη για λόγους ουσιαστικού δημόσιου συμφέροντος. 


Αξιολόγηση κινδύνου

Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα περιλαμβάνει επίσης αξιολόγηση κινδύνου. Υπάρχουν πληροφορίες που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες και πληροφορίες που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Τα παιδιά, για παράδειγμα, απαιτούν ειδική προστασία, σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ, «καθώς τα παιδιά μπορεί να έχουν μικρότερη επίγνωση των σχετικών κινδύνων, συνεπειών και εγγυήσεων και των δικαιωμάτων τους σε σχέση με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»  (βλ. Αιτιολογική σκέψη 38, ΓΚΠΔ).



Θυμήσου: Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται έντονα η τεκμηρίωση όλων των διαδικασιών και των μέτρων που έχουν εισαχθεί για την προστασία των δεδομένων.