Zum Hauptinhalt
Textseite

Η συναίνεση

Abschlussbedingungen

Η συναίνεση – Άρθρο 6 Παρ. 1 στ. α) ΓΚΠΔ
Εάν το υποκείμενο των δεδομένων συναινεί στην επεξεργασία των δεδομένων του, αυτό μπορεί να αποτελεί νομική βάση. Ωστόσο, ο ΓΚΠΔ ορίζει ακριβείς προϋποθέσεις για τη συγκατάθεση (βλ. άρθρο 7 ΓΚΠΔ):

  • Η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται οικειοθελώς και αβίαστα και να μην εξαρτάται από άλλους παράγοντες («απαγόρευση της σύνδεσης»). Αυτό σημαίνει ότι η σύναψη σύμβασης δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συγκατάθεση για την επεξεργασία άλλων δεδομένων (π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς). 
  • Η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται «σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμο μορφότυπο, χρησιμοποιώντας σαφή και απλή γλώσσα». Επιπλέον, ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει εκ των υστέρων ότι το υποκείμενο των δεδομένων έχει επίσης συναινέσει στην επεξεργασία των δεδομένων του. 
  • Το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή του ανά πάσα στιγμή.. 

Αυτό δείχνει ότι η επεξεργασία δεδομένων με βάση τη συγκατάθεση δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, ιδίως επειδή μπορεί να ανακληθεί από το υποκείμενο των δεδομένων ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, είναι απολύτως επαρκής για απλές περιπτώσεις χρήσης. 

Παράδειγμα: Θέλετε να στείλετε ένα ενημερωτικό δελτίο. Με την εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο, οι ενδιαφερόμενοι σας δίνουν τη συγκατάθεσή τους να ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο μέλλον. Όποιος έχει εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο μπορεί να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή του ανά πάσα στιγμή, ανακαλώντας την εγγραφή του. Το τεχνικό σύστημα της αποστολής ενημερωτικών δελτίων σας παρέχει επίσης απόδειξη της συγκατάθεσης.


Πηγή: Muhammad Ribkhan στο Pixabay