Zum Hauptinhalt
Textseite

Συμπέρασμα

Abschlussbedingungen

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων περιέχει σαφείς οδηγίες για τον υπεύθυνο επεξεργασίας. Οι οδηγίες αυτές ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ για όλους τους φορείς, τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τα άτομα που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Οι κανονισμοί και οι απαιτήσεις μπορεί να φαίνονται πολύ εκτεταμένοι και ίσως λίγο τρομακτικοί με μια πρώτη ματιά, αλλά διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά μας δεδομένα προστατεύονται επαρκώς. Οι υπεύθυνοι λαμβάνουν επίσης μεγάλη υποστήριξη για την εκπλήρωση αυτής της ευθύνης. Αφενός από την ομάδα τους και αφετέρου από τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες παρέχουν υποστήριξη και πολυάριθμα εργαλεία για ερωτήσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων.  



Τι σημαίνει αυτό για μένα συγκεκριμένα;

Η σημασία αυτών των κανονισμών για εσάς προσωπικά εξαρτάται από τον ρόλο σας στην εταιρεία ή τον οργανισμό.
Εάν έχετε το ρόλο του υπεύθυνου επεξεργασίας:

  • Διασφαλίστε την εφαρμογή του ΓΚΠΔ.
  • Φροντίστε, ώστε τα βασικά στοιχεία του ΓΚΠΔ, όπως το μητρώο επεξεργασίας, η τεκμηρίωση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων και η έννοια της διαγραφής, να δημιουργούνται και να εφαρμόζονται στην εταιρεία.
  • Σε περίπτωση αμφιβολιών, δημιουργήστε μια ομάδα εργασίας για την προστασία των δεδομένων που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά σε συνεχή βάση. Εκτός από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (εφόσον υπάρχει), τα μέλη μιας τέτοιας ομάδας εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν άτομα από τη διοίκηση, το τμήμα πληροφορικής και άλλα εξειδικευμένα τμήματα.
  • Ευαισθητοποιήστε τους/τις υπαλλήλους σας. Η προστασία των δεδομένων πρέπει να βιώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό.
  • Ελέγξτε άλλες νομικές υποχρεώσεις και κανονισμούς στους οποίους μπορεί να υπόκειστε, ιδίως σε εθνικό επίπεδο.
  • Βεβαιωθείτε ότι εκπληρώνετε όλες τις απαραίτητες υποχρεώσεις τεκμηρίωσης (π.χ. ανακοινώσεις προστασίας δεδομένων προς τους/τις εργαζομένους/ες και τους πελάτες, σύναψη συμφωνιών επεξεργασίας δεδομένων με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών κ.λπ.)

Αν έχετε το ρόλο υπαλλήλου ή διαχειριστή έργου: 

  • Εξετάστε ενεργά το θέμα της προστασίας δεδομένων στην καθημερινή σας εργασία.
  • Μιλήστε με άλλους/ες συμμετέχοντες/ουσες στο έργο ή/και με τους/τις προϊσταμένους σας για θέματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων μόλις διαπιστώσετε ότι υπάρχει ανάγκη.
  • Ρωτήστε ενεργά εσωτερικά για την εφαρμογή της προστασίας δεδομένων στην εταιρεία σας. Μπορεί να μην είστε εσείς οι υπεύθυνοι/ες, αλλά οι παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του οργανισμού για το θέμα.


Πηγή: Harish Sharma στο Pixabay