Zum Hauptinhalt
Textseite

Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Abschlussbedingungen

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σε πολλά έργα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του έργου και τη δικτύωση με άλλους οργανισμούς. Οι υπηρεσίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το X (πρώην Twitter), το LinkedIn ή το TikTok, αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πληροφοριακής και επικοινωνιακής συμπεριφοράς τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον.


Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προστασία δεδομένων

Όταν χρησιμοποιούμε αυτές τις υπηρεσίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το περιεχόμενο που μοιράζεται μπορεί να είναι προσβάσιμο παγκοσμίως και ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνεύσουμε τι συμβαίνει με αυτά τα δεδομένα ή ακόμη και να τα διαγράψουμε οριστικά. Δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραιτούμαστε από έναν ορισμένο έλεγχο των δεδομένων που δημοσιεύουμε, γι' αυτό και το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε, θα πρέπει να το μοιραζόμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την έδρα τους εκτός της ΕΕ και λαμβάνουν υπόψη τα πρότυπα του ΓΚΠΔ μόνο σε περιορισμένο βαθμό κατά τον σχεδιασμό των υπηρεσιών τους. Ωστόσο, το επιχειρηματικό μοντέλο των περισσότερων πλατφορμών συνίσταται σε πολύ εντατική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, π.χ. για εξατομικευμένη διαφήμιση ή για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Εδώ και χρόνια, λοιπόν, διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες χρησιμοποιούνται πλέον και νομικά μέσα. Ο όμιλος Meta Group (στον οποίο ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp) αναγκάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση του ΓΚΠΔ, επειδή ο όμιλος απέτυχε να «εξαλείψει τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων» που είχαν εντοπιστεί σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).  


Χρήση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης

Όταν χρησιμοποιούμε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είμαστε υπεύθυνοι/ες για τα δεδομένα που δημοσιεύουμε.   

Εφόσον δημοσιεύουμε περιεχόμενο που δεν έχει συγκεκριμένο προσωπικό χαρακτήρα, είναι ακίνδυνο από την άποψη της προστασίας δεδομένων. Ωστόσο, από τη στιγμή που μοιραζόμαστε προσωπικά δεδομένα μέσω των πλατφορμών, είμαστε υπεύθυνοι/ες για την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών. Επομένως, θα πρέπει να επιλέγουμε το περιεχόμενο πολύ προσεκτικά και να διασφαλίζουμε ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εκεί είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής για τα υποκείμενα των δεδομένων και ότι υπάρχει αντίστοιχη νομική βάση.

Στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγετε την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή άλλα στοιχεία, σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίες ή βίντεο, όπου μπορούν να αναγνωριστούν άτομα. Τέτοιες εικόνες θα πρέπει να δημοσιεύονται μόνο με τη ρητή άδεια και συγκατάθεση των εικονιζόμενων προσώπων.


Πηγή: Joseph Mucira στα Pixabay