Zum Hauptinhalt
Textseite

Επικοινωνία

Abschlussbedingungen

Επικοινωνία

Στην ψηφιακή εποχή υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι επικοινωνίας για την ομάδα έργου. Κατά την έναρξη ενός έργου οι οργανισμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν ποιες πληροφορίες θα μοιράζονται σε ποια κανάλια. Μια υπηρεσία μηνυμάτων Messenger είναι κατάλληλη για γρήγορο συντονισμό της ομάδας έργου, αλλά η πιο πρόσφατη εκδοχή ενός εγγράφου έργου θα πρέπει μάλλον να αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω ενός συνδέσμου στο αποθετήριο αρχείων.   

Ακολουθούν ορισμένες λύσεις για την επικοινωνία:


E-Mail

🟢 Πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έμφαση στην προστασία δεδομένων.

  • Mailbox.org: Επίσης ένας γερμανικός πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μηνύματα που συμμορφώνονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. (https://mailbox.org/en/)
  • Mailfence.com: Βελγικός πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. (https://mailfence.com)
  • Posteo: Γερμανικός πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έδρα το Βερολίνο που προσφέρει ανώνυμες και βιώσιμες θυρίδες αλληλογραφίας, βιβλία διευθύνσεων και ημερολόγια. (https://posteo.de/)
  • Tutanota.com: Γερμανικός πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (https://tutanota.com/)

🟢🟡 Προσωπικές θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Πολλοί οργανισμοί διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα μέσω της εταιρείας φιλοξενίας με την οποία λειτουργούν και την ιστοσελίδα τους. Στην περίπτωση αυτή, η αξιολόγηση της προστασίας δεδομένων εξαρτάται από τα πρότυπα ασφαλείας του συμβεβλημένου παρόχου υπηρεσιών.

🟡 Θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Microsoft μέσω του Microsoft Exchange: Όσον αφορά τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την χρήση αμερικάνικων παρόχων υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Microsoft, ωστόσο, συνιστάται να ελέγξετε επειγόντως και να προσαρμόσετε τη διαμόρφωση των υπηρεσιών της Microsoft σε επίπεδο διαχειριστή.

🟡🔴 Θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Google μέσω του Google Mail: Αρχικά, κι εδώ ισχύει το ίδιο. όπως και με τη Microsoft. Αυτό που κάνει την αξιολόγηση των θυρίδων της Google ακόμη πιο δύσκολη είναι ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αξιόπιστες δηλώσεις σχετικά με την χρήση του περιεχομένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των δεδομένων χρήσης από την Google. Είναι γνωστό ότι η Google χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς μεγάλο όγκο δεδομένων που παράγονται κατά την χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της (Πηγή). Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα ονόματα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Google αλλάζουν πολύ συχνά. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους επεξεργασίας δεδομένων να παρακολουθήσουν κατά πόσον η χρήση είναι κατάλληλη από την άποψη της προστασίας των δεδομένων.

🔴 Άλλοι, δωρεάν πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Οι ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν πρέπει ουσιαστικά να χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικό πλαίσιο, ούτε οι πάροχοι που προσφέρουν δωρεάν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ιδιωτική χρήση.


Υπηρεσίες μηνυμάτων Messenger

🟢 Το Rocketchat αναπτύχθηκε από μια λύση ανοικτού κώδικα. Η κοινοτική έκδοση της υπηρεσίας μηνυμάτων μπορεί να λειτουργήσει στους διακομιστές σας. (https://www.rocket.chat)

🟢 Το Signal είναι μια δωρεάν υπηρεσία μηνυμάτων, κυρίως γνωστή για την ελαχιστοποίηση δεδομένων και την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Το Signal συνιστάται συχνά από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων και προσφέρει το ίδιο εύρος λειτουργιών με το WhatsApp.    (https://www.signal.org/

🟢 Το Threema είναι υπηρεσία μηνυμάτων από μια ελβετική εταιρεία και προσφέρει επίσης κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της υπηρεσίας μηνυμάτων είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς αριθμό κινητού τηλεφώνου και επομένως είναι ιδιαίτερα αποδοτική στην ελαχιστοποίηση δεδομένων. Το Threema προσφέρει επιπλέον μια ειδική έκδοση για εταιρείες, η οποία επιτρέπει στους οργανισμούς να χρησιμοποιούν την υπηρεσία μηνυμάτων για καθαρά εσωτερική επικοινωνία. (https://threema.ch/ )

🔴 Το WhatsApp: Πολλοί ειδικοί σε θέματα προστασίας δεδομένων υποθέτουν ότι το WhatsApp δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματικό περιβάλλον σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, το WhatsApp μεταφέρει δεδομένα από τον τηλεφωνικό κατάλογο στους δικούς του διακομιστές και επιπλέον ανήκει στον όμιλο Meta Group, ενώ και πάλι δεν είναι διαφανές για ποιους σκοπούς η Meta χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα. 


Τηλεδιασκέψεις

🟢 Το BigBlueButton είναι επίσης μια λύση ανοικτού κώδικα για τηλεδιασκέψεις. Το BigBlueButton μπορεί να λειτουργήσει στη δική σας υποδομή, αλλά μπορεί επίσης να ενοικιαστεί και ενσωματώνει τις σημαντικότερες πλατφόρμες μάθησης. Στη Γερμανία, το BBB φιλοξενείται από τα υπουργεία Παιδείας αρκετών ομοσπονδιακών κρατιδίων σε δικούς τους διακομιστές και χρησιμοποιείται για τα σχολεία. (https://bigbluebutton.org/)

🟢 Το Jitsi είναι μια συλλογή ελεύθερου λογισμικού για τη διαδικτυακή τηλεφωνία και τις τηλεδιασκέψεις. Το Jitsi μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα περιήγησης, οπότε δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ξεχωριστής εφαρμογής. Το Jitsi διατίθεται και ως ελεύθερο λογισμικό για εγκατάσταση στη δική σας υποδομή, αλλά μπορεί και να ενοικιαστεί. (https://jitsi.org/) (https://meet.jit.si/)

🟡 Microsoft Teams: Όσον αφορά τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την χρήση αμερικάνικων παρόχων υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Microsoft, ωστόσο, συνιστάται επειγόντως να ελέγξετε και να προσαρμόσετε τη διαμόρφωση των υπηρεσιών της Microsoft σε επίπεδο διαχειριστή.

🟡 Το Zoom είναι επίσης αμερικάνικος πάροχος υπηρεσιών. Οι ρυθμίσεις για το Zoom θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν λεπτομερώς και να προσαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο τα απαραίτητα δεδομένα.

🟡🔴 Google Meet: Κι εδώ ισχύει το ίδιο, όπως και με τη Microsoft. Όπως έχει ήδη αναφερθεί για τις υπηρεσίες Google Mail, μια αξιόπιστη αξιολόγηση της υπηρεσίας είναι πολύ δύσκολη λόγω της έλλειψης διαφάνειας όσον αφορά την χρήση δεδομένων.

Αυτή είναι μόνο μια μικρή επιλογή εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Η λίστα δεν διεκδικεί καμία αξίωση πληρότητας και δεν αποτελεί σύσταση. Η λίστα παρέχει απλώς μια ένδειξη για την αξιολόγηση από την άποψη της προστασίας των δεδομένων. Δεν λαμβάνουμε καμία υποστήριξη από τις εταιρείες που παρατίθενται εδώ.


Περαιτέρω πληροφορίες 
Λίστα εργαλείων στο wiki του έργου CUMILA: