Zum Hauptinhalt
Textseite

Ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας

Abschlussbedingungen

Η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και, ως εκ τούτου, ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Δεν προστατεύονται μόνο ο ιδιωτικός μας χώρος και τα μηνύματά μας, αλλά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να αναπτύσσουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας, εφόσον δεν περιορίζουμε τα δικαιώματα των άλλων.

Η προστασία των δεδομένων αναπτύχθηκε από αυτή ακριβώς την ιδέα, ιδίως ενόψει της ταχείας ανάπτυξης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που παράγουν ολοένα και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και καθιστούν ολοένα και ευκολότερη την επεξεργασία τους

(Πηγή). 

Ιστορικά παραδείγματα δείχνουν πώς ιδίως αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούσαν ήδη τα δεδομένα για να τα καταχραστούν εναντίον του πληθυσμού ή μεμονωμένων ομάδων χωρίς αυτές τις τεχνολογίες. Οι ομοφυλόφιλοι καταγράφονταν στις λεγόμενες «λίστες ομοφυλοφίλων» ή στις «ροζ λίστες» από την εποχή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό σήμαινε ότι άνθρωποι μπορούσαν να αναζητούνται συστηματικά και να απελαύνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με βάση αυτούς τους καταλόγους.

Στην πορεία της ψηφιοποίησης, το θέμα αυτό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Με την εντατική χρήση των ψηφιακών συσκευών, αφήνουμε συνεχώς πίσω μας αμέτρητα ίχνη δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός πολύ ακριβούς προφίλ για εμάς. Ήδη από το 2013 έγινε γνωστό ότι το Facebook μπορεί να προσδιορίσει τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, τις πολιτικές μας προτιμήσεις και το αν έχουμε προβλήματα με τα ναρκωτικά με βάση μόλις 3 δημόσια likes

(Πηγή).


Θυμήσου

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί στοιχειώδη συνιστώσα της προστασίας των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων από τις διακρίσεις.




Μια μεμονωμένη ημερομηνία, όπως η ημερομηνία γέννησης ή ένα συγκεκριμένο χόμπι, δεν λέει πολλά από μόνη της. Ωστόσο, αν συγκεντρωθούν και συνδυαστούν πολλά από αυτά τα δεδομένα, μπορούν να δημιουργηθούν εκτεταμένα προφίλ για εμάς. Αυτά τα προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ενέργειές μας. Αυτό καθιστά δυνατή ακόμη και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς μας και τη στοχευμένη χειραγώγησή μας.

Η έκταση στην οποία έχει πλέον φτάσει αυτή η κατάρτιση προφίλ έγινε σαφής το 2018 με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica: πολύ μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Πηγή).