Zum Hauptinhalt
Textseite

Προστασία δεδομένων στην Ευρώπη

Abschlussbedingungen

Το γνωρίζατε;
Ο πρώτος νόμος για την προστασία των δεδομένων παγκοσμίως ψηφίζεται από το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης στις 30 Σεπτεμβρίου 1970 και τίθεται σε ισχύ στις 13/10/1970 (Πηγή).

Erste Seite des hessischen Datenschutzgesetzes

Πρώτη σελίδα του νόμου περί προστασίας δεδομένων της Έσσης του 1970 (στιγμιότυπο οθόνης)

Σύγχρονη προστασία δεδομένων στην Ευρώπη

Το βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν η απλούστευση των ανταλλαγών και η τυποποίηση των κανονισμών στα κράτη μέλη. Οι άνθρωποι και τα αγαθά θα πρέπει να μπορούν να διαβαίνουν απρόσκοπτα τα σύνορα και έτσι θα πρέπει να υπάρχουν και τυποποιημένοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την προστασία των δεδομένων.

Στις 24 Οκτωβρίου 1995, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν την

Οδηγία 95/46/ΕΚ για την προστασία των δεδομένων. Αυτή όριζε ότι η συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ενός φυσικού προσώπου δεν επιτρέπεται γενικά ή επιτρέπεται μόνο σε στενά όρια. Η οδηγία ορίζει επίσης ότι ο σκοπός της επεξεργασίας πρέπει να είναι διαφανής, ότι τα δεδομένα πρέπει να διαγράφονται μόλις εκπληρωθεί ο σκοπός και ότι όλα τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος επεξεργάζεται ποια δεδομένα και για ποιο σκοπό.

Όλα τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την 1η Δεκεμβρίου 2009 συμπεριλαμβάνεται το θέμα της προστασίας των δεδομένων στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕΟ Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ περιγράφει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περιγράφει το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για καθορισμένους σκοπούς και με τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων ή βάσει άλλης νομικά ρυθμιζόμενης βάσης.

* * *

Άρθρο 8

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

(1)   Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

(2)  Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στα συλλεγέντα δεδομένα που το αφορούν και να επιτυγχάνει τη διόρθωσή τους.

(3)  Ο σεβασμός των κανόνων αυτών υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.

* * *