Zum Hauptinhalt
Textseite

Ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων

Abschlussbedingungen

Ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ)

Τον Απρίλιο του 2016 η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων: τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Αποτέλεσε το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018 μετά από διετή μεταβατική περίοδο. Αντικατέστησε την οδηγία της ΕΕ του 1995 και είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη-μέλη. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επίσης τη δυνατότητα να συγκεκριμενοποιήσουν τον ΓΚΠΔ μέσω της εθνικής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων - στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχει ο «Ομοσπονδιακός νόμος περί προστασίας δεδομένων (BDSG)».

Ο ΓΚΠΔ ισχύει σε όλη την ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θεσπίζει τυποποιημένους κανονισμούς προστασίας δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε διασυνοριακά ζητήματα.

Ο ΓΚΠΔ ρυθμίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι εφαρμόζεται και σε εταιρείες που εδρεύουν εκτός της ΕΕ, εφόσον οι εταιρείες αυτές επεξεργάζονται δεδομένα πολιτών της ΕΕ.

Όλο και περισσότερες χώρες θεσπίζουν νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Πολλοί από αυτούς τους νόμους επηρεάζονται έντονα από τον ΓΚΠΔ. Θεωρείται πρότυπο για πολλές άλλες χώρες και αποτελεί έναν από τους πιο εκτεταμένους κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Πηγή).

 

Πηγή μεταξύ άλλων:

 https://https://www.naftemporiki.gr/finance/100322/prostasia-dedomenon-apo-tous-protous-nomous-tou-70-ston-gdpr/