Zum Hauptinhalt
Textseite

Ψηφιακά ίχνη

Abschlussbedingungen
Όπως είδαμε ήδη από ορισμένα παραδείγματα στην καθημερινή μας ζωή συλλέγονται πολλά δεδομένα για εμάς. Στον ψηφιακό χώρο αφήνουμε πλήθος από ίχνη δεδομένων, που δεν τα συνειδητοποιούμε πάντα. Τα πιο προφανή δεδομένα που αφήνετε πίσω σας στο Διαδίκτυο μπορείτε να τα βρείτε όταν εισάγετε το όνομά σας σε μια μηχανή αναζήτησης. Όλα τα αποτελέσματα που εμφανίζονται εκεί είναι επίσης ορατά σε όλους τους άλλους στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να μάθετε ποια δεδομένα αποκαλύπτει για εσάς το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα, σε αυτή τη σελίδα:

https://coveryourtracks.eff.org.

Δύο ακόμη παραδείγματα καταδεικνύουν την έκταση στην οποία μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν τα ψηφιακά δεδομένα.


Πηγή: Stefan Schweihofer στο Pixabay


Παράδειγμα: Από τα likes στο Facebook στο προφίλ προσωπικότητας
Το 2015 ο Δρ. Youyou Wu από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έδειξε με πόση ακρίβεια μπορεί να προσδιοριστεί η προσωπικότητα ενός ατόμου από τη συμπεριφορά του σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook. Στη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσαρμοστικό λογισμικό για να προσδιορίσουν το προφίλ προσωπικότητας ατόμων με βάση τα «likes» τους στο Facebook.

Με μόλις 70 likes, το λογισμικό μπόρεσε να εκτιμήσει την προσωπικότητα του χρήστη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι ο στενός κύκλος των φίλων του ατόμου. Με 150 likes, η πρόβλεψη του προγράμματος του υπολογιστή ήταν καλύτερη από εκείνη των μελών της οικογένειας και μόλις 300 likes ήταν αρκετά για να εκτιμηθεί η προσωπικότητά του στον ίδιο βαθμό που μπορεί να το κάνει ο/η σύντροφος της ζωής του.

Πηγή: https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1418680112


Παράδειγμα: Τι αποκαλύπτει το smartphone μας για εμάς

Τα smartphones συλλέγουν επίσης εκτεταμένα δεδομένα για εμάς και τη συμπεριφορά μας – όπως η τοποθεσία μας, τα δεδομένα επικοινωνίας και η κατανάλωση μέσων ενημέρωσης. Το 2020 μια ομάδα με επικεφαλής τον Γερμανό επιστήμονα Dr. Clemens Stachl διερεύνησε τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα των smartphone επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για την προσωπικότητα ενός ατόμου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα αρχεία καταγραφής χρήσης από εφαρμογές, μέσα και ιστότοπους, η τοποθεσία, η επικοινωνία και η δραστηριότητα της οθόνης επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για την προσωπικότητά μας. Τα δεδομένα επικοινωνίας και χρήσης εφαρμογών είναι Ιδιαίτερα κατάλληλα για τέτοιου είδους προβλέψεις.


Πηγή: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1920484117


Οι συνέπειες των ψηφιακών ιχνών
Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα δεδομένα δεν είναι πάντα σωστά. Αυτό δεν κάνει τη διαδικασία καλύτερη, καθώς συχνά δεν έχουμε επίγνωση του όγκου των δεδομένων που συλλέγονται και αναλύονται για εμάς. Το μόνο που βοηθάει είναι να ρίχνουμε μια ματιά στην πολιτική απορρήτου κάθε ψηφιακής συσκευής, εφαρμογής και υπηρεσίας που χρησιμοποιούμε. Καθώς αυτές οι ανακοινώσεις είναι συχνά μακροσκελείς και δυσνόητες, συχνά τις αποδεχόμαστε χωρίς να τις διαβάσουμε λεπτομερώς. Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικό για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Ακόμη και αν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς στο μέλλον.