Zum Hauptinhalt
Textseite

Τι είναι η προστασία προσωπικών δεδομένων;

Abschlussbedingungen

Στο ερώτημα «Τι είναι η προστασία των δεδομένων;«, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων γράφει στον ιστότοπό του:

«Η προστασία των δεδομένων αφορά την προστασία όλων των πληροφοριών που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή αναγνωρίσιμο (ζωντανό) φυσικό πρόσωπο – συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης, φωτογραφιών, βιντεοσκοπήσεων, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμών τηλεφώνου. Άλλες πληροφορίες, όπως οι διευθύνσεις IP και το περιεχόμενο των επικοινωνιών που αφορούν ή παρέχονται από τελικούς χρήστες υπηρεσιών επικοινωνιών, θεωρούνται επίσης δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.» (Πηγή)


Με λίγα λόγια, η προστασία των δεδομένων αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων από αθέμιτη χρήση.


Φυσικά Πρόσωπα

Ο όρος «φυσικά πρόσωπα» χρησιμοποιείται συχνά σε νομικά κείμενα. Πρόκειται για μεμονωμένα «φυσικά» πρόσωπα ως φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Αντίθετα, ο όρος «νομικό πρόσωπο» περιγράφει μια ομάδα ατόμων ή έναν οργανισμό, όπως εταιρείες, ενώσεις ή ιδρύματα. Συνεπώς, η προστασία των δεδομένων προστατεύει μόνο τα άτομα και όχι τους οργανισμούς. 


Προσωπικά δεδομένα

Η προστασία των δεδομένων αφορά αποκλειστικά τα δεδομένα που αφορούν ένα πρόσωπο ή έχουν δημιουργηθεί από ένα πρόσωπο:

  • Δεδομένα ΓΙΑ άτομα: Ό,τι μας διαχωρίζει από τους άλλους: το όνομά μας, η διεύθυνση κατοικίας μας, η ημερομηνία γέννησης, η προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα οποία απεικονιζόμαστε,...
 
  • Δεδομένα ΑΠΟ άτομα: Περιεχόμενο μηνυμάτων ή δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων επικοινωνίας, όπως διευθύνσεις IP.


Η προστασία των δεδομένων πηγάζει από το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και, ως εκ τούτου, περιλαμβάνει και την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ατόμων. Η προστασία των δεδομένων επιδιώκει επομένως την προστασία των προσωπικών μας συμφερόντων.


Ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων
Η προστασία των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Καθορίζει κανονισμούς και απαιτήσεις για τα άτομα, τα ιδρύματα και τις εταιρείες εάν επιθυμούν να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων εδώ:

 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679&qid=1696939558510

Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις καθορισμένες αρχές. Μια εταιρεία μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα μας μόνο εάν υπάρχει σαφής νομική βάση για να το πράξει. Πρέπει επίσης να ενημερωνόμαστε σχετικά με το ποιος επεξεργάζεται ποιες πληροφορίες για εμάς, πότε, για ποιο σκοπό, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και πότε οι πληροφορίες θα διαγραφούν. Αυτές οι απαιτήσεις ορίζονται στον ΓΚΠΔ και είναι υποχρεωτικές για κάθε εκτελούντα την επεξεργασία δεδομένων.

ΘΥΜΗΣΟΥ!

Merke

Η προστασία των δεδομένων αφορά την «προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Συνεπώς, δεν πρόκειται για την προστασία των ίδιων των δεδομένων, αλλά μάλλον για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα δεδομένα.


Προστασία δεδομένων με ασφάλεια δεδομένων

Η προστασία των δεδομένων συχνά συγχέεται ή εξισώνεται με την ασφάλεια των δεδομένων. Αλλά παρόλο που οι όροι είναι παρόμοιοι, υπάρχει μεγάλη διαφορά: 

  • Η προστασία των δεδομένων επικεντρώνεται στη διασφάλιση της νομικής συμμόρφωσης των διαδικασιών επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 
  • Η ασφάλεια δεδομένων περιγράφει μέτρα για την (τεχνική) προστασία όλων των δεδομένων από κινδύνους όπως κλοπή, χειραγώγηση ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Φυσικά, υπάρχουν επικαλύψεις, αλλά η προστασία των δεδομένων επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προστασία των φυσικών προσώπων, ενώ η ασφάλεια των δεδομένων διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία των επιχειρηματικών μυστικών, ιδίως για τις εταιρείες και τους οργανισμούς.

 Πηγή: https://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/51628/meleti_sev_GDPR_final.pdf