Zum Hauptinhalt
Textseite

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Κίνα

Abschlussbedingungen

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω σε ένα «σύστημα κοινωνικής πίστωσης». Σε κάθε πολίτη δίνεται ένας λογαριασμός με πόντους. Πρόσθετοι πόντοι απονέμονται για θετική και επιθυμητή συμπεριφορά και πόντοι χάνονται για αρνητική συμπεριφορά. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους ανθρώπους με υψηλότερο επίπεδο πόντων πλεονεκτήματα, όπως καλύτερα δάνεια ή ευκολότερη έκδοση βίζας. Τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία τιμωρούνται, π.χ. μέσω ταξιδιωτικών περιορισμών ή περιορισμού του διαδικτύου.

Για τον υπολογισμό της δικής σας βαθμολογίας χρησιμοποιούνται τόσο κρατικές βάσεις δεδομένων όσο και βάσεις δεδομένων από ιδιωτικές εταιρείες. Εάν δημιουργηθεί ένα συγκρίσιμο σύστημα στην ΕΕ, στον υπολογισμό θα συμπεριληφθούν οι πληροφορίες από το κράτος και από εταιρείες όπως η Amazon, το Facebook και η Google.

Από αυτή την άποψη, η φράση «Μα, δεν έχω τίποτα να κρύψω» εμφανίζεται υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα από τα σημαντικότερα θεμελιώδη δικαιώματα στον 21ο αιώνα, το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία μας και τις δυνατότητες προσωπικής ανάπτυξης.


Πηγή: Alexander Lesnitsky στο Pixabay