Zum Hauptinhalt
Textseite

Αντικείμενο και Σκοποί

Abschlussbedingungen

Άρθρο 1 ΓΚΠΔ – Αντικείμενο και Σκοποί 

  1. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κανόνες που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  2. Ο παρών κανονισμός προστατεύει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των φυσικών προσώπων και ειδικότερα το δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  3. Η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εντός της Ένωσης δεν περιορίζεται ούτε απαγορεύεται για λόγους που σχετίζονται με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Τι σημαίνει αυτό; 

Ο ΓΚΠΔ ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων. Επειδή αυτό είναι τόσο σημαντικό, ας επαναλάβουμε τι σημαίνει αυτό από την Ενότητα 1:

Φυσικά πρόσωπα

Αυτό αναφέρεται σε μεμονωμένα «φυσικά» πρόσωπα ως φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Αντίθετα, ο όρος «νομικό πρόσωπο» περιγράφει μια ομάδα ανθρώπων ή έναν οργανισμό, όπως εταιρείες, ενώσεις ή ιδρύματα. Η προστασία δεδομένων προστατεύει μόνο ανθρώπους και όχι οργανισμούς.

Παράδειγμα: Ο σύλλογος XYZ δεν μπορεί να αντλήσει νομικές αξιώσεις από τον ΓΚΠΔ για τον εαυτό της, αλλά μπορούν οι υπάλληλοι ή τα μέλη της.

Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Αφορά δεδομένα που αφορούν αποκλειστικά ένα πρόσωπο ή που δημιουργήθηκαν από ένα πρόσωπο:

  • Δεδομένα ΓΙΑ άτομα: Ό,τι μας διαχωρίζει από τους άλλους: το όνομά μας, η διεύθυνση κατοικίας μας, η ημερομηνία γέννησης, η προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα οποία απεικονιζόμαστε,...
  • Δεδομένα ΑΠΟ άτομα: Περιεχόμενο μηνυμάτων ή δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων επικοινωνίας, όπως διευθύνσεις IP. 
Παράδειγμα: Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@my-company.com δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο, αντίθετα αποτελεί η διεύθυνση maria.meyer@my-company.com.

Τι προστατεύεται; 

Ο ΓΚΠΔ δεν επικεντρώνεται στα δεδομένα, αλλά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων.