Zum Hauptinhalt
Textseite

Πεδίο εφαρμογής

Abschlussbedingungen

ΑΡΘΡΟ 2 -  Ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής

  1. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται συνολικά ή εν μέρει, αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και στη μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία τέτοιων δεδομένων τα οποία περιλαμβάνονται ή πρόκειται να περιληφθούν σε σύστημα αρχειοθέτησης.
  2. […]


Τι σημαίνει αυτό; 

Ο ΓΚΠΔ εφαρμόζεται σε κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: 

  • ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων από υπολογιστές ή άλλες ψηφιακές συσκευές
  • συστήματα αρχειοθέτησης εγγράφων, όπως φάκελοι αρχείων, κάρτες ευρετηρίου ή βιβλία διευθύνσεων

Ο ΓΚΠΔ ορίζει το σύστημα αρχειοθέτησης ως «κάθε διαρθρωμένο σύνολο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία είναι προσβάσιμα με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια, είτε το σύνολο αυτό είναι συγκεντρωμένο είτε αποκεντρωμένο είτε κατανεμημένο σε λειτουργική ή γεωγραφική βάση» (ΓΚΠΔ Άρθρο 4 παράγραφος 6). 



Άρθρο 3  ΓΚΠΔ -  Εδαφικό πεδίο εφαρμογής 

  1. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μιας εγκατάστασης ενός υπευθύνου επεξεργασίας ή εκτελούντος την επεξεργασία στην Ένωση, ανεξάρτητα από το κατά πόσο η επεξεργασία πραγματοποιείται εντός της Ένωσης.
  2. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υποκειμένων των δεδομένων που βρίσκονται στην Ένωση από υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία μη εγκατεστημένο στην Ένωση, εάν οι δραστηριότητες επεξεργασίας σχετίζονται με την προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών στα εν λόγω υποκείμενα των δεδομένων στην Ένωση, ανεξαρτήτως εάν απαιτείται πληρωμή από τα υποκείμενα των δεδομένων, ή την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους, στον βαθμό που η συμπεριφορά αυτή λαμβάνει χώρα εντός της Ένωσης.
  3. [...]


Τι σημαίνει αυτό; 

Ο ΓΚΠΔ εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το κατά πόσο η επεξεργασία πραγματοποιείται εντός της Ένωσης. Εφαρμόζεται επίσης σε όλους τους οργανισμούς και στις εταιρείες που εκτελούν επεξεργασία αγαθών ή υπηρεσιών στην Ένωση ή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε υποκείμενα δεδομένων στην Ένωση (ΓΚΠΔ Άρθρο 3 (2)).

Παράδειγμα

Οι μη εγκαταστημένες στην ΕΕ εταιρείες πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τον ΓΚΠΔ εάν επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ. Γι‘ αυτόν το λόγο, διεθνείς εταιρείες από χώρες με διαφορετικό επίπεδο προστασίας δεδομένων αναγκάζονται να προσαρμόσουν την επεξεργασία των δεδομένων τους στα πρότυπα της ΕΕ, εάν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ. Επομένως, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες τους μέσω εξατομικευμένης διαφήμισης αντιμετωπίζουν επί του παρόντος το ερώτημα αν θα πρέπει να προσφέρουν ένα εναλλακτικό μοντέλο με βάση την αμοιβή στην ΕΕ, καθώς η τρέχουσα πρακτική χρηματοδότησης είναι αμφισβητήσιμη υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ (Πηγή).