Zum Hauptinhalt
Textseite

Δικαίωμα διόρθωσης και διαγραφής

Abschlussbedingungen

Διόρθωση και διαγραφή

Άρθρο 16 έως 19 ΓΚΠΔ


Εάν συλλεχθούν τα προσωπικά μας δεδομένα, έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε τη διόρθωση ή τη διαγραφή των δεδομένων αυτών, εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, εάν έχουμε πληκτρολογήσει λάθος το όνομά μας κατά την ηλεκτρονική εγγραφή μας σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε την άμεση διόρθωση των δεδομένων αυτών.

Σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ έχουμε επίσης το «δικαίωμα στη λήθη». Παλιά, όταν τα δεδομένα καταγράφονταν και υποβάλλονταν σε επεξεργασία κυρίως σε χαρτί, τα αρχεία καταστρέφονταν το πολύ όταν δεν υπήρχε πλέον διαθέσιμος χώρος στο ράφι. Τώρα που η πλειονότητα των δεδομένων είναι διαθέσιμη ψηφιακά, δεν υπάρχει πλέον κανένας χωρικός ή οικονομικός περιορισμός για τη διαγραφή παλαιών δεδομένων. Το κόστος του αποθηκευτικού χώρου είναι χαμηλό και πολλοί άνθρωποι σκέφτονται «Ποιος ξέρει για τι άλλο μπορούν να φανούν χρήσιμα τα δεδομένα». 

Ως εκ τούτου, ο ΓΚΠΔ ρυθμίζει με σαφήνεια πότε πρέπει να διαγράφονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα: μόλις τα δεδομένα παύσουν να είναι απαραίτητα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συλλέχθηκαν και δεν υπάρχει άλλη νομική βάση για τη διατήρηση των δεδομένων, τα δεδομένα πρέπει να διαγράφονται. 


Νομικές απαιτήσεις για την αποθήκευση δεδομένων

Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν μερικές φορές να γίνονται λίγο περίπλοκα. Οι εταιρείες και οι οργανώσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε νομικές απαιτήσεις που τις υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για φορολογικούς λόγους, για παράδειγμα, τα δεδομένα σχετικά με τις συναλλαγές πληρωμών πρέπει να αρχειοθετούνται για αρκετά χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία ή η οργάνωση υπόκειται στην εθνική νομοθεσία. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματα που ισχύουν στη χώρα σας. 


Παράδειγμα

Παρακολουθούσαμε τακτικά μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε κάποιον εκπαιδευτικό φορέα, αλλά πλέον έχουμε συνταξιοδοτηθεί και, ως εκ τούτου, θα θέλαμε να διαγραφούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Οπότε ζητάμε από τον φορέα να διαγράψει τα δεδομένα μας. Παρόλο που ο φορέας μπορεί να διαγράψει τον λογαριασμό πελάτη μας και τις ρυθμίσεις μας για επικοινωνία ή διαφήμιση, θα μπορέσει να διαγράψει τα δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες κρατήσεις μας και την επεξεργασία πληρωμών μόνο όταν λήξουν οι περίοδοι διατήρησης βάσει της φορολογικής και λογιστικής νομοθεσίας. 


Πηγή: OpenIcons στο Pixabay