Zum Hauptinhalt
Textseite

Δικαίωμα στην ενημέρωση

Abschlussbedingungen

Υποχρέωση ενημέρωσης και δικαίωμα πρόσβασης σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Άρθρο 13 ΓΚΠΔ, Άρθρο 14 ΓΚΠΔ και Άρθρο 15 ΓΚΠΔ

Εάν κάποιος επεξεργάζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, είναι υποχρεωμένος να μας ενημερώσει για ορισμένα πράγματα πριν από τη συλλογή των δεδομένων:  

  • Ποιος συλλέγει τα δεδομένα; Ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας και πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του; e
  • Για ποιους σκοπούς και σε ποια νομική βάση συλλέγονται τα δεδομένα; 
  • Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα;
  • Εάν τα δεδομένα διαβιβάζονται σε τρίτη χώρα: πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμοστέες νομικές εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων. 
  • Για πόσο καιρό θα αποθηκεύονται τα δεδομένα; Πότε θα διαγραφούν; 
  • Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά μας (δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού της επεξεργασίας, φορητότητας των δεδομένων και δικαίωμα εναντίωσης).
  • Πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας σε εποπτική αρχή
  • Επεξήγηση για το αν η παροχή των δεδομένων είναι υποχρεωτική για εμάς για οποιονδήποτε λόγο και για τις πιθανές συνέπειες της μη παροχής τους.
  • Σε περίπτωση συλλογής δεδομένων με σκοπό την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων ή την κατάρτιση προφίλ, πρέπει επίσης να παρέχεται εξήγηση της σχετικής λογικής και περιγραφή του πεδίου εφαρμογής και των επιπτώσεων της επεξεργασίας. 

Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο πληροφοριών που πρέπει να παρέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδοποιήσεις προστασίας δεδομένων που λαμβάνουμε είναι αντίστοιχα εκτενείς. Η υποχρέωση ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων είναι υποχρεωτική. Δεν εξαρτάται επίσης από το αν η επεξεργασία είναι νόμιμη, καθώς αυτό μπορεί να υποτεθεί. 

Οι ειδοποιήσεις προστασίας δεδομένων μπορούν να βρεθούν, για παράδειγμα, ηλεκτρονικά σε ιστότοπους ή να μοιραστούν σε χαρτί κατά την επίσκεψη στον γιατρό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται ΠΡΙΝ από την επεξεργασία των δεδομένων.



Άσκηση

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε την τελευταία φορά που έγινε επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων. Μπορείτε να θυμηθείτε πότε σας δόθηκαν αυτές οι πληροφορίες; Έχετε διαβάσει τις πληροφορίες;

 


Πηγή: Jan στο Pixabay


Δικαίωμα ενημέρωσης 

Εκτός από την υποχρέωση του υπεύθυνου επεξεργασίας να παρέχει πληροφορίες, ως υποκείμενα των δεδομένων έχουμε επίσης ένα συγκεκριμένο δικαίωμα ενημέρωσης. Πρέπει να λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με το αν και πώς γίνεται η επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να μας παρέχει τις πληροφορίες αυτές το αργότερο εντός μηνός από την παραλαβή του αίτήματος.


Διαφάνεια και λεπτομέρειες

Άρθρο 12 ΓΚΠΔ

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα προσωπικά μας δεδομένα και την επεξεργασία τους πρέπει να μας παρέχονται «συνοπτική, διαφανή, κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή, χρησιμοποιώντας σαφή και απλή διατύπωση». Αυτό ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορία απευθυνόμενη ειδικά σε παιδιά. 

Οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται χωρίς καθυστέρηση, αλλά το αργότερο εντός μηνός από την παραλαβή του αίτήματός μας. Οι πληροφορίες πρέπει επίσης να μας παρέχονται δωρεάν.

Πηγή: bookdragon στο Pixabay