Zum Hauptinhalt
Textseite

Έλεγχος: Νομική βάση

Abschlussbedingungen
Σύμφωνα με ποια νομική βάση επεξεργάζομαι τα δεδομένα; 


Σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ, νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων αποτελεί η βάση για τη νόμιμη επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ως προς αυτό, οι μη ειδικοί αισθάνονται συχνά κάπως ανασφαλείς. Σας συνιστούμε να προχωρήσετε απλώς σύμφωνα με τη διαδικασία αποκλεισμού και να αποκλείσετε πρώτα τις προφανώς ανεφάρμοστες νομικές βάσεις. Προχωρήστε βήμα προς βήμα στις ακόλουθες επιλογές:    


Δυνατότητα 1: Νομική ή συμβατική υποχρέωση

Όποιος επεξεργάζεται δεδομένα βάσει νομικής ή συμβατικής υποχρέωσης, είναι πάντα ασφαλής. Στο πλαίσιο έργων η επεξεργασία δεδομένων πρέπει να γίνεται βάσει υφιστάμενων συμβάσεων. Τα δεδομένα των εργαζόμενων πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία λόγω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Ορισμένα δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται λόγω οικονομικών και φορολογικών νόμων.


Δυνατότητα 2: Συγκατάθεση

Εάν δεν υπάρχουν νομικές ή συμβατικές υποχρεώσεις, είναι δυνατόν να ληφθεί η συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι γραπτή, καθώς μπορεί στη συνέχεια να τεκμηριωθεί. Ωστόσο η συγκατάθεση μπορεί θεωρητικά να δοθεί και προφορικά. Αυτή η νομική βάση ενδείκνυται, για παράδειγμα, κατά την αποθήκευση δεδομένων για σκοπούς μάρκετινγκ ή για την απόκτηση συγκατάθεσης για τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο.


Επιλογή 3: Έννομο συμφέρον

Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα και στη βάση «έννομου συμφέροντος». Ωστόσο πρέπει να είναι δυνατή η αιτιολόγηση αυτού του συμφέροντος. Ο ΓΚΠΔ προβλέπει σε αυτή την περίπτωση μια ολοκληρωμένη στάθμιση συμφερόντων, κατά την οποία συγκρίνονται τα συμφέροντά σας με τα πιθανά συμφέροντα των υποκειμένων των δεδομένων και σταθμίζονται οι κίνδυνοι. Σε περίπτωση αμφιβολιών θα πρέπει να είναι δυνατή η υποβολή μιας τέτοιας στάθμισης συμφερόντων σε μια αρχή προστασίας δεδομένων, διαφορετικά ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις ή πρόστιμα.

(Έχουμε παραλείψει εδώ τις νομικές βάσεις «ζωτικά συμφέροντα» και «καθήκον προς το δημόσιο συμφέρον», καθώς δεν είναι σχετικές στο πλαίσιο των έργων Erasmus+).


Λεπτομερή επεξήγηση για το θέμα «προσωπικά δεδομένα» μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «βασικό μάθημα για την προστασία δεδομένων».



Αυτό το πρόγραμμα e-Learning δεν συνιστά νομική συμβουλή!



Πηγή: Peggy und Marco Lachmann-Anke στο Pixabay