Zum Hauptinhalt
Textseite

Αποθήκευση αρχείων

Abschlussbedingungen

Αποθήκευση αρχείων και συνεργασία 

Μια αρχική σημείωση: Όταν αξιολογείτε ένα εργαλείο από την άποψη της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, πρέπει πάντα να εξετάζετε τι περιεχόμενο αποθηκεύεται σε αποθετήρια αρχείων. Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα ή για μη προσωπικά δεδομένα; Από την άποψη της προστασίας δεδομένων δεν υπάρχει τίποτα που να αντιτίθεται στην κοινή χρήση του προσχεδίου ενός νέου τιμοκαταλόγου μέσω μιας υπηρεσίας, όπως το DropBox. Η υπηρεσία αυτή δεν συνιστάται πλέον απολύτως για την ανταλλαγή καταλόγων συμμετεχόντων/ουσών. Ευαίσθητα δεδομένα, όπως αρχεία προσωπικού, δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται, αν είναι δυνατόν, σε αποθετήρια αρχείων, στα οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση από το διαδίκτυο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες λύσεις για την αποθήκευση αρχείων και τη διαδικτυακή συνεργασία:


Διαδικτυακή αποθήκευση (αποθήκευση cloud)


🟢 Cryptpad: Το Cryptpad είναι μια λύση ανοικτού κώδικα και προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας εγγράφων στο διαδίκτυο εκτός από την αποθήκευση αρχείων. Το Cryptpad λειτουργεί στη Γαλλία και η βασική λειτουργία του είναι δωρεάν. (https://cryptpad.fr/)

🟢 Nextcloud: Το Nextcloud είναι μια πλήρης σουίτα επιχειρηματικού λογισμικού που βασίζεται σε ανοικτό κώδικα. Εκτός από την καθαρή αποθήκευση αρχείων, το Nextcloud προσφέρει αμέτρητες λειτουργίες, όπως ημερολόγια, λίστες εργασιών και πολλά άλλα. Η υπηρεσία μπορεί να επεκταθεί με πολλές λειτουργίες μέσω «plug-in» (επέκταση) και μπορεί να λειτουργήσει στους δικούς σας διακομιστές. Υπάρχουν και πολλοί πάροχοι από τους οποίους μπορείτε να νοικιάσετε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον Nextcloud. (https://nextcloud.com/)

🟢 Teamdrive: Μια υπηρεσία cloud για την αποθήκευση δεδομένων από μια γερμανική εταιρεία. (https://teamdrive.com/)

🟡 Dropbox: Και εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την χρήση αμερικάνικων παρόχων υπηρεσιών βάσει της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων. Ωστόσο, συνιστάται η χρήση ενός συμβολαίου Dropbox Business, καθώς μόνο έτσι θα λάβετε τις κατάλληλες εγγυήσεις προστασίας δεδομένων. 

🟡 Microsoft Sharepoint και Microsoft OneDriveΌσον αφορά τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την χρήση αμερικάνικων παρόχων υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Microsoft, ωστόσο, συνιστούμε να ελέγξετε και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των υπηρεσιών της Microsoft σε επίπεδο διαχειριστή. Συνιστούμε, επίσης, να ελέγξετε επειγόντως τη θέση αποθήκευσης αρχείων στο περιβάλλον διαχείρισης και να την αλλάξετε σε θέση στην ΕΕ, εάν είναι απαραίτητο.

🟡🔴 Google Drive: Εδώ ισχύει αρχικά η ίδια αξιολόγηση όπως και στην περίπτωση της Microsoft. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων από την Google για τους δικούς της σκοπούς, καθιστά την αξιολόγηση ακόμη πιο δύσκολη. Δύσκολο είναι και ότι οι ονομασίες των προϊόντων και των υπηρεσιών της Google αλλάζουν πολύ συχνά. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για τους υπευθύνους επεξεργασίας να παρακολουθήσουν κατά πόσον η χρήση είναι κατάλληλη από την άποψη της προστασίας των δεδομένων.


Αυτή είναι μόνο μια μικρή επιλογή εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Μπορείτε και να νοικιάζετε συχνά χώρο αποθήκευσης αρχείων συμβατό με την προστασία δεδομένων από τον πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων σας. Η λίστα δεν διεκδικεί καμία αξίωση πληρότητας και δεν αποτελεί σύσταση. Η λίστα παρέχει απλώς μια ένδειξη για την αξιολόγηση από την άποψη της προστασίας των δεδομένων. Δεν λαμβάνουμε καμία υποστήριξη από τις εταιρείες που παρατίθενται εδώ.