Zum Hauptinhalt
Textseite

Αρχές

Abschlussbedingungen

Η επικοινωνία αποτελεί κεντρικό στοιχείο σε κάθε έργο. Στα έργα Erasmus+, οι οργανισμοί συνεργάζονται σε διεθνικό επίπεδο, οπότε η τακτική και εντατική επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

Η ψηφιακή επικοινωνία έχει αντικαταστήσει εδώ και καιρό τους παραδοσιακούς διαύλους, όπως τις επιστολές ή το αναλογικό τηλέφωνο. Επομένως, η επικοινωνία πραγματοποιείται ως επί το πλείστον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, messenger και τηλεδιασκέψεων.

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων εφαρμόζεται στις υπηρεσίες επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα. Εάν οι εταίροι του έργου ανταλλάσσουν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναγνωριστικά χρήστη για μεμονωμένες υπηρεσίες, αυτό γίνεται εθελοντικά και με σκοπό την αμοιβαία επικοινωνία. Είναι ακίνδυνο από την άποψη της προστασίας δεδομένων, καθώς δεν είναι δυνατή η συνεργασία στο αντίστοιχο έργο χωρίς επικοινωνία. Η ανταλλαγή είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση της σύμβασης έργου.



Προσοχή

Σύμφωνα με την υποχρέωση ενημέρωσης που προβλέπεται στον ΓΚΠΔ, κάθε εταίρος του έργου θα πρέπει, ακριβολογώντας, να ενημερώνει τα άτομα που συμμετέχουν στο έργο σχετικά με το τι συμβαίνει με τα δεδομένα επικοινωνίας στον οργανισμό του, πού αποθηκεύονται και για πόσο χρονικό διάστημα, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά κ.ο.κ. Κατά κανόνα όμως, δεν γίνεται έτσι στην πράξη. 

Από τη στιγμή που σχεδιάζεται η επικοινωνία με εξωτερικές ομάδες ατόμων (π.χ. εξωτερικούς εμπειρογνώμονες ή συμμετέχοντες/ουσες σε εκδηλώσεις και μαθήματα κατάρτισης), θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζονται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του ΓΚΠΔ.

Πηγή: Zadok Artifex στο Pixabay