Το WhatsApp έχει δεχθεί έντονη κριτική από τότε που εισήχθη ο ΓΚΠΔ. Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς σε θέματα προστασίας δεδομένων, η χρήση του WhatsApp σε επαγγελματικό πλαίσιο δεν είναι δυνατή από νομική άποψη.
Το WhatsApp ανήκει στην εταιρεία Meta. Βγάζει τα χρήματά του μεέσω εξατομικευμένης διαφήμισης. Ενόψει της αυξανόμενης ενσωμάτωσης των επιμέρους υπηρεσιών της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων του Facebook και του Instagram εκτός από το WhatsApp), παρουσιάζεται κίνδυνος όσον αφορά τη χρήση του WhatsApp, καθώς τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνται και για αυτούς τους σκοπούς.
Το πιο κρίσιμο σημείο, βέβαια, είναι ότι το WhatsApp συγχρονίζει τους τηλεφωνικούς αριθμούς από το βιβλίο διευθύνσεων του smartphone με εκείνους των δικών του διακομιστών... Όλοι οι αριθμοί από το βιβλίο διευθύνσεων μεταδίδονται στο WhatsApp, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών αριθμών ατόμων που δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα σας υποβάλλονται σε επεξεργασία χωρίς νομική βάση και χωρίς καμία αντίστοιχη πληροφορία. Αν και πλέον είναι δυνατή η αποτροπή της πρόσβασης του WhatsApp στο βιβλίο διευθύνσεων και η αναδρομική ανάκλησή της, εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος για τον οργανισμό να μην προβούν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη ρύθμιση.
Υπάρχει ένας αριθμός εφαρμογών των οποίων το εύρος των λειτουργιών είναι συγκρίσιμο με το WhatsApp, αλλά οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως πιο ασφαλείς όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.
Μερικά παραδείγματα:
Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/whatsapp-kai-asfaleia/
Πηγή: https://www.dataguard.de/blog/dsgvo-konforme-messenger
Πηγή: https://www.datenschutz.org/whatsapp-datenschutz/